Ett konstverk från Offentlig konst i Ystad
se hela samlingen

Foto Harri Paavolainen

Foto Harri Paavolainen

Resenären

Konstnär
Johansson, Sven-Ingvar (1962–)
Material
Ask
År
2020
Dimensioner
2,5 m
Placering
Parkeringsplatsen väster om Ystad järnvägsstation

Nära parkeringsplatsen väster om stationshuset står en ung, resklädd flicka. Hon ser ut att vänta på ett tåg. Visst ser hon lite bekant ut?

Resenären är en skulptur gjord 2020. Hennes tillkomst beror på en säkerhetsfråga! Hon är nämligen skulpterad ur stammen av en 23 meter hög gammal ask. Den bedömdes av Trafikverket som en risk. Man trädsäkrar numera järnvägen för att minska störningar och skador på grund av träd som faller på spår eller ledningar. Asken skulle bort.

Fastighetsägaren tog med hjälp av Trafikverkets arborist ner större delen av asken men sparade en stubbe om 3 meters höjd. Fastighetsägaren hade en idé om att ett konstverk skulle skapas. Genom tips via Ystads Allehanda kontaktades konstnären Sven-Ingvar Johansson, Osby, som hade en stor erfarenhet av skulptering i trä. Hans idé gestaltar en personlig erfarenhet av en ung kvinna, som osäker, men kavat och förväntansfull skall ge sig ut på en resa. Baskern sitter på plats, kappan är lång, ryggsäcken är förankrad, resväskan är klar vi sidan. Något skall hända snart!

Konstverket är skapat av stubben med hjälp av motorsåg och stämjärn. Den är målad med en norsk väderbeständig oljefärg i milda nyanser. Sven-Ingvar Johansson är utbildad vid Konstskolan i Kristianstad och Grafikskolan Forum i Malmö. Han väljer gärna natur- och vardagsmotiv och arbetar bland annat i torrnålsteknik och akvarell.

Sven-Ingvar Johansson har haft en mängd separatutställningar och är representerad på flera museer. Genom den speciella tekniken att skulptera med motorsåg är han också representerad med konstverk på flera orter i södra Sverige.