Ett konstverk från Offentlig konst i Ystad
se hela samlingen

Foto Markus Fägersten

Foto Markus Fägersten

De sköna konsternas vagn

Konstnär
Jönsson, Åke (1921-1992)
Material
Brons och glas
År
1960
Dimensioner
3 m hög och 5 m lång
Placering
S:t Knuts torg, Ystads konstmuseum

Ystads konstmuseum invigdes i samband med fritidsutställningen 1936. Det blev stadens största kulturhus och innehöll den gången förutom konsten ett dragonmuseum, en vapensamling, ett bibliotek och en turistbyrå. I dag innehåller byggnaden ett konstmuseum med en verksamhet uppmärksammad såväl regionalt som internationellt. Turistbyrån ligger också kvar.

Över husets huvudentré hänger Åke Jönssons bronsrelief i ett harmoniskt samspel med fasadens nordiska klassicism. Kanske fick konstnären inspiration av konsthistoriens stridsvagnsframställningar, men istället för vapen fyllde han dem med musik, litteratur och andra sköna konster. Konstmuseet är, som så mycket annat i stadens kulturliv, tillkommet på initiativ av ideella krafter. Ystads konstförening har än i dag sin roll i Konstmuseets verksamhet. Redan vid byggnadens invigning hade den då nybildade föreningen planer på en fasadutsmyckning men avsaknad av medel uppsköt planerna fram till slutet av 1950-talet. Då fick Åke Jönsson i uppdrag att presentera ett förslag till gestaltning. Invigningen ägde rum 1960.

Åke Jönsson växte upp under enkla förhållanden i en lantbruksmiljö i Osby, nordöstra Skåne. Hans stora konstnärliga intresse förde honom 1941 till den Högre konstindustriella skolan i Stockholm, föregångare till Konstfack. Han arbetade tidigt med inriktning på skulptur. Mellan 1953 – 61 var han lärare på Valand i Göteborg. Hans verk finns representerade på bl. a. Göteborgs konstmuseum, Nationalmuseum och Moderna museet i Stockholm.

I Ystad är han dessutom representerad med skulpturen Fölet på Stora Östergatan.