Ett konstverk från Offentlig konst i Ystad
se hela samlingenFoto Markus Fägersten

Foto Markus Fägersten

Skyddande, Ihop och Nära

Konstnär
Fornäs, Evert (1924-2011)
Material
Marmor
År
tillverkade 1987, 1985 resp. 1992. Utplacerade 2010.
Dimensioner
1,1 m, 0,8 m resp. 1,7 m höga
Placering
Lilla Östergatan 6

På Lilla Östergatan 6 finns en liten stensatt plats omgiven av den småskaliga korsvirkesmijö som är typisk för den gamla stadskärnan i Ystad. Här hittar vi tre olika skulpturer i marmor av Evert Fornäs som tillsammans fått titeln Skyddande, Ihop och Nära. De har alla olika tillkomstår; 1987, 1985 och 1992. De donerades till Ystads kommun 2010 och chefen för Konstmuseet, Yrr Jonasdottir, såg till att de blev placerade här.

Evert Fornäs var en autodidakt konstnär. Han inledde sin konstnärliga verksamhet med måleri men gick småningom allt mer över till skulptur. Han experimenterade med olika stenmaterial men hårdbrände också keramik som skulpturmaterial. Ett signum för Evert Fornäs var hans runda osymmetriska former. I ett av sina efterlämnade citat säger han ”Om man lämnar den perfekta symmetrin och tar med osymmetri i verket börjar det hända spännande saker”. I ett annat citat säger han ”Det är förmågan att se skillnader, inte likheter, som avgör kvaliteter på verket”.

Evert Fornäs uppfattade sig själv som en klassisk skulptör och hade de stora mästarna som Michelangelo och Brancusi som förebilder. Han är representerad bl.a. i Norrköping, Linköping och Malmö. I Ystad finns ytterligare ett verk, Stenkil, i Småbåtshamnen.