Ett konstverk från Offentlig konst i Ystad
se hela samlingen

Mor och barn

Konstnär
Åstradsson, Anna-Greta (1945–1997)
Material
Betong
Dimensioner
1,9 m hög
Placering
Ystads lasarett, vid ingången till Barnmorskemottagningen

Utanför Ystads lasarett till vänster om huvudentrén och framför Barnmorskemottagningen står en reslig skulptur i betong som föreställer en mor med sitt barn. En lämplig placering med ett motiv som passar till platsen. Den stora trygga modern håller sin högra arm beskyddande över det lilla barnet som verkar söka tröst. Moderns ömma anletsdrag stärker känslan av trygghet och omhändertagande. Skulpturen är gjord av konstnären och skulptören Anna-Greta Åstradsson.

Skulpturen “Mor och barn” stod först i konstnärens egen trädgård. Ingen kommun ansåg sig ha råd att köpa in den. Efter det att Anna-Greta Åstradsson blivit behandlad för sin cancer på lasarettet skänkte hon skulpturen hit. Den stod först på en undanskymd plats under ett träd med lyftes 2019 fram till sin nuvarande plats efter en behövlig rengöring.

Anna-Greta Åstradsson föddes 1945 på en lantgård i Frörum norr om Tomelilla. Hon började tidigt med sin utbildning på Hermods tecknarskola. Senare kom hon in på Konstakademien i Köpenhamn där hon studerade för professor Svend Wiig Hansen. Hon målade akvareller, tecknade och skulpterade. Hennes motivkrets återgav ofta djur, natur, barn och moderskap.

Anna-Greta Åstradsson betecknade gärna sig själv som radikal feminist. Hon fick stipendium b.a. av Fredrika Bremerförbundet. I Danmark finns flera offentliga skulpturer av henne. Hon bodde i många år i Bästekille och blev tidigt medlem i ÖSKG. Hon avled 1997.