Ett konstverk från Offentlig konst i Ystad
se hela samlingen

Foto Markus Fägersten

Foto Markus Fägersten

Simson

Konstnär
Hazelius, Göran (1950-)
Material
Brons och betong
År
1996
Dimensioner
1,95 m hög
Placering
Kemners torg i bostadsområdet Gjuteriområdet

Bostadsrättsföreningen runt Kemners torg på Gjuteriområdet funderade i många år på om inte man borde arbeta för att platsen skulle kunna förses med en utsmyckning. Man tänkte på ett konstverk som skulle knyta an till platsens historia. Här låg nämligen en av stadens stora tidiga industrier; Ystads Gjuteri & Mekaniska Verkstad. Byggnaderna revs på 1980-talet för att ge plats åt ett nytt bostadsområde.

På inrådan av dåvarande museichefen Håkan Nilsson frågade bostadsrättsföreningen konstnären och formgivaren Göran Hazelius om han var intresserad att ta sig an uppdraget. I Ystads Fornminnesförenings samlingar finns i dag bevarat en stor mängd föremål från gjuteriet. Göran Hazelius fastnade för en av de små modellerna som finns bevarade av gjuteriets storsäljare, stenkrossen Simson. För att knyta nutid till dåtid hade Göran Hazelius en idé om att göra en pojke som balanserar sin skateboard över svänghjulet på en symboliskt nedgrävd stenkross. Pojken med skateboard i brons, stenkrossen i betong. Det var också självklart för konstnären att barn skulle kunna klänga på konstverket utan att ta skada eller att göra åverkan på detsamma. Simson invigdes 1996.

Göran Hazelius är en mångfrestare inom kulturområdet och har varit verksam som formgivare på många museer runt om i landet. På 1980-talet var han mycket anlitad för att tillverka porträttlika vaxdockor till utställningar. Han har bl.a. gjort den välkända bronsskulpturen av Fritiof Nilsson Piraten i Kivik.