Ett konstverk från Offentlig konst i Ystad
se hela samlingen

Foto Markus Fägersten

Foto Markus Fägersten

Pas de deux

Konstnär
Stenberg-Hultén, Birgitta (1928-1993)
Material
Brons
År
1976
Dimensioner
2,45 m hög
Placering
Framför Ystads teater

Teaterhuset med sin tidstypiska 1800-tals fasad i klassicistisk stil är ritat av Ystads förste stadsarkitekt Peter Boisen 1892 efter en förebild i Leipzig. Teatern har alltid varit Ystads stolthet och älskas också av alla de olika artister som uppträder där. På teaterns framsida anlades en representativ trädgård med grusgångar.

Det teaterintresserade ystadsparet Ada och Rudolf Möller hade en idé om att teaterparken skulle kompletteras med ett konstverk. Därför donerade de 100 000 kronor till Ystads kommun för ändamålet. Villkoret var att skulpturen skulle ha ett balettmotiv. En tävling med inbjudna konstnärer utlystes. Vinnaren blev konstnären Birgitta Stenberg-Hultén. Hennes idé var ett dansande par, gjutet i brons, som med tunna nästan manieristiskt uttänjda kroppar utför en klassisk pas de deux. Skulpturen invigdes med pompa och ståt 1976.

Birgitta Stenberg-Hultén utbildade sig på Lena Börjessons skulptörskola i Stockholm. Hon är representerad med offentliga konstverk i bl.a. Malmö, Helsingborg och Linköping.