Ett konstverk från Offentlig konst i Ystad
se hela samlingen

Foto Markus Fägersten

Foto Markus Fägersten

Måsarna

Konstnär
Elfgren, Gunnar (1896-1976)
Material
Brons på granitsockel
År
1963
Dimensioner
5,2 m hög
Placering
Ystads småbåtshamn

I Ystads småbåtshamn svävar två förgyllda måsar i brons ovanför en smäcker hög granitsockel. Tidigare har de varit placerade vid hamnplan och vid stationen. När de kom till Gröningen blev det lite galet med placeringen. Historien är följande; Måsarna är en gåva från vänorten Ekenäs som tack för den hjälp Ystad gav Finland under krigsåren 1939-44. Skulpturen är en stark symbol för vänortstanken. Vänortsrörelsen, ursprungligen ett internordiskt kulturutbyte, inleddes i samband med Finlandshjälpen under andra världskriget. Ekenäs, sydväst om Helsingfors, blev tidigt Ystads vänort i Finland. Ett stort och brett engagemang i Ystad ledde till ett omfattande stöd till Ekenäs.

På sockeln står att läsa: ”Starka vingslag bär den goda viljans gåva. I tacksam erinran om offergärning i vrång tid. Resta av vänorten Ekenäs 1963.” En liknande skulptur finns i Ekenäs där måsarnas flygriktning är riktad mot Ystad. Det var därför viktigt att Ystads måsar skulle ha näbbarna riktade mot Ekenäs, men så blev det inte när måsarna kom till Gröningen. Innan man ändrade på detta luftades rätt mycket åsikter i staden om huruvida måsar vekligen flyger över land eller hav. Men när man lyckades få klart för sig hur viktig del av konstverket fåglarnas placering var korrigerades misstaget.

Den finske konstnären Gunnar Elfgren började sina studier vid Finska konstföreningens ritskola 1920-21. Han arbetade under sina verksamhetsår främst som porträttkonstnär och skulptör. Under perioden 1927-37 var han ofta representerad i olika internationella utställningssammanhang. I Finland är han i dag mest hågkommen för sitt hjältegravsmonument i Ekenäs.