Ett konstverk från Offentlig konst i Ystad
se hela samlingen

Foto Markus Fägersten

Foto Markus Fägersten

Sol

Konstnär
Alef, Thorwald (1896-1974)
Material
Stengöt
År
1955
Dimensioner
1,95 m hög, med sockel 2,7 m hög
Placering
Bollhusparken

1955 beslöt Ystad att man skulle skaffa fler offentliga konstverk till olika delar av staden. En av de platser man ville omgestalta var Bollhusparken. Parkens rektangulära form tillkom kring förra sekelskiftet och utgör en välanpassad övergång från den nya rätlinjiga Östra förstaden till den gamla medeltida stadskärnan. Det var här i Bollhusparken den stora och nationellt uppmärksammade utställningen Fritiden gick av stapeln 1936. Utställningen ville förmedla den nya tidens anda med friskhet och friluftsliv. Vad kunde väl då passa bättre här än skulpturen Sol, gjord av konstnären Thorwald Alef som köptes in till Ystad från den stora utställningen Skulptur i natur 1955 i Norrvikens trädgårdar. Den nästan två meter stora skulpturen är gjuten i stengöt och placerades i fonden framför bassängens vattenspegel. Välskötta blomsterrabatter och träd på parad ingick i gestaltningen.

2021 föreslog parkavdelningen en omdisponering av Bollhusparken genom att förnya planteringarna och tillgängliggöra mer grönyta för fritidsaktiviteter. Skulpturen Sol har därför flyttats till en ny plats bredvid den grunda bassängen.

Platsen är omgiven av tre byggnader som har ritats av välkända arkitekter. Bollhuset ritades av Hans Westman, ursprungligen som en restaurang till utställningen Fritiden. Rune Welin ritade 1961 Fritidsbadet som i dag gjorts om till hotell och det kontroversiella parkeringshuset Ziska av Claes B Persson 1987. De två sistnämnda arbetade som stadsarkitekter i Ystad.

Thorwald Alef växte upp i Norrköping och studerade på Althins målarskola från 1917–1918 och på kungliga konsthögskolan i Stockholm 1919–1922. Han debuterade som målare och anses vara en av Sveriges tidigaste modernister. Han övergick senare till att arbeta med skulptur, Thorwald Alef är också känd för sitt samarbete med Estrid Eriksson på Svenskt Tenn i Stockholm.

Thorwald Alef är också representerad vid Västerportskolan med skulpturen Skolflickor.