Ett konstverk från Offentlig konst i Ystad
se hela samlingen

Foto Markus Fägersten

Foto Markus Fägersten

Väggmålning utan titel

Konstnär
Falkholt, Carolina (1977-)
Material
Väggmålning
År
2015
Dimensioner
8 m bred och 12,5 m hög
Placering
Parkskolan, på en vägg mot Åvallagången.

Graffitikonstnären och musikern Carolina Falkholt har gjort ett flertal offentliga konstverk i Sverige. Hon säger själv att hon har gått från att arbeta med renodlad graffiti till något som hon kallar för grafitta, där hon låter feminismen stå i fokus. Hon ifrågasätter maktstrukturer i det offentliga rummet och har skapat en angelägen debatt.

Hon har bott i New York, staden där graffitin sägs ha sitt ursprung. Där har hon varit medlem av The Fantastic Partners och Hardcore Chickz. Hon arbetade under pseudonymen Blue och i likhet med andra graffitimålare smög hon omkring på nätterna för att måla tåg och väggar.

När hon flyttade tillbaka till Sverige runt 2005 gick hon över till att måla lagligt och har genom att arbeta på det sättet lyft den politiska diskussionen kring bilder i det offentliga rummet till en annan nivå än vad den olagliga graffitin förmår att göra. Vem äger det offentliga rummet? Vad får man göra? Vem bestämmer? Hennes motiv av nakna kvinnokroppar har väckt så starka känslor att hon har blivit censurerad.

Även den här väggmålningen har vållat diskussioner och en medial debatt. Konstverket beställdes av Ystads kommun i samband med att Carolina Falkholt deltog i gatukonstfestivalen Street Art Österlen som ägde rum under sommaren 2015. Hon hade då också en separatutställning på Ystads konstmuseum.

Det finns ytterligare en målning av Carolina Falkholt i Ystad, på Södra Dragongatan. Den var en del av utställningen Street Art Österlen 2015. Fler utomhusmålningar av Carolina Falkholt finns att beskåda i bl.a. Simrishamn, Halmstad, Borås och Allingsås. På Wanås Konst visas från och med 2017 Train of Thoughts, en 22 meter lång målad tågvagn, placerad i skogen strax utanför parken.